Skip to main content

Rejseguide til Gardasøen i Italien: Fra Malcesine til Sirmione

Gardasøen, på italiensk Lago di Garda, er den største sø i Italien og en sand juvel i de nordlige italienske regioner Lombardiet, Trentino-Alto Adige og Veneto. Dens oprindelse kan spores tilbage til slutningen af den sidste istid, hvor smeltevand formede dalen og skabte Garda-søen for omkring 1,5 millioner år siden. Her forenes imponerende natur med en rig historie, der strækker sig fra forhistorisk tid gennem romertiden og middelalderen til den moderne æra - glæd dig til at opleve Gardasøen.

Turisme ved Gardasøen

Gardasøen har længe haft stor betydning for turisme og er et populært rejsemål for både italienere og internationale rejsende – ikke mindst danskerne. De smukke landskaber og det milde klima tiltrækker turister året rundt, mens de charmerende byer, med deres fantastisk beliggenhed langs kysten, byder på en overflod af kulturelle skatte, fra gamle kirker til slotte og fæstninger.

Gardasøens frodige omgivelser

Søen og dens omgivelser er rige på biodiversitet med olivenlunde, vinmarker og citrontræer, der dækker skråningerne og bidrager til et gastronomisk landskab, der er dybt forankret i den lokale kultur. Traditionelle specialiteter som olivenolie fra Garda og citroner fra Limone sul Garda er et direkte resultat af de frodige omgivelser - og smager, så englene synger.

Fakta om Gardasøen: Dybde og geografi

Gardasøen er, som tidligere nævnt, Italiens største sø. Den måler omkring 51 km i længden og 4-17 km i bredden, hvilket giver et samlet areal på ca. 370 km2. Gardasøen har en karakteristisk form, der ligner et omvendt Y.

På det dybeste sted er Gardasøen 346 meter dyb og er dermed en af de dybeste søer i Italien. Dybden bidrager til at regulere søens mikroklima og understøtter et rigt økosystem, både i og omkring søen. Det dybe vand har været genstand for mange undersøgelser, hvilket har bidraget til forståelsen af europæisk gletsjerhistorie og klimatiske forandringer.

Rekreative aktiviteter

Det er ikke kun til lands, der er meget at opleve ved Gardasøen – selve søen er også centrum for et væld af rekreative aktiviteter. Vandsport som sejlads, windsurfing og kitesurfing er populære valg takket være de gode vindforhold, mens de omkringliggende bjerge frister med vandreruter og cykelstier med en åndeløst smuk udsigt over Gardasøen og dalene.

Omkring søen afholdes ofte festivaler, markeder og koncerter. Gardasøen har stor betydning for de omkringliggende lokalsamfund og har længe drevet den økonomiske udvikling, ikke mindst inden for turistsektoren. Her på egnen får man både en dejlig, afslappende ferie - og et levende vidnesbyrd om Italiens historiske rødder og kulturelle mangfoldighed.

Seværdigheder og attraktioner ved Gardasøen

Der er meget at se og opleve ved Gardasøen – lige fra de største must-see steder til de mere skjulte perler, der tiltrækker besøgende fra hele verden:

Isola del Garda

Den største ø i Gardasøen er hjemsted for en neogotisk villa fra begyndelsen af 1900-tallet, omgivet af frodige haver og sjældne planter. Øen er åben for guidede ture.

Scaligero-borgene

I byerne Sirmione og Malcesine findes de historiske Scaligero-slotte, en slags fæstning opført af Scaligero-familien, der regerede i området i middelalderen. Disse slotte, med deres karakteristiske tårne og krenelerede vægge, giver en fascinerende indsigt i regionens fortid - med en spektakulær udsigt.

Vittoriale degli Italiani

Du finder denne ejendom i Gardone Riviera – dedikeret til den italienske poet Gabriele D’Annunzio. Med sine eksotiske haver, amfiteater og besynderlige museum er det et vidnesbyrd om D’Annunzios flamboyante livsstil og er en hyldest til hans bidrag til italiensk kultur.

Grotte di Catullo

Det antikke romerske villa-kompleks på halvøen Sirmione er et storslået arkæologisk sted, hvor man kan vandre mellem ruinerne og forestille sig livet i Romerriget, som det var dengang.

Af mindre kendte attraktioner kan bl.a. nævnes:

Parco Grotta Cascata Varone

Nær den smukke by Riva del Garda i den nordligste del af Gardasøen ligger denne naturskabte grotte med et vandfald – en forfriskende oase og et geologisk vidunder, skabt af vandets kraft gennem årtusinder.

Santuario delle Madonna del Frassino

Denne fredfyldte helligdom i Peschiera del Garda er både en religiøs plads og et sted med enestående kunst og arkitektur. Smukt beliggende blandt olivenlunde og vinmarker.

Rocca di Manerba del Garda

Denne arkæologiske park har en smuk udsigt - over ruinerne af en præhistorisk fæstning og et naturreservat, der er hjemsted for en række sjældne plantearter og et rigt fugleliv.

Strada della Forra

Strada della Forra er kendt som en af de smukkeste veje i verden og snor sig gennem en dyb kløft. Vejen blev berømt efter at have været med i James Bond-filmen Quantum of Solace og er en spektakulær køreoplevelse - med en fascinerende udsigt.

Byer og landsbyer ved Gardasøen

Gardasøen er omkranset af en perlerække af charmerende byer og pittoreske landsbyer, hver med sin egen unikke karakter. Det er selvfølgelig individuelt, hvilke byer og landsbyer man finder de mest besøgsværdige, men følgende er et godt bud på skønne byer.

Malcesine

Malcesine er en billedskøn by ved foden af Monte Baldo. Byens stolte fortid, brostensbelagte, smalle gader, lille havn og det imponerende Castello Scaligero gør den meget populær hos besøgende. Borgen huser et naturhistorisk museum og byder på en betagende udsigt over søen fra sine tårne. Malcesine er også udgangspunkt for svævebanen til bjerget Monte Baldo, der er en stor oplevelse - både på grund af panoramaudsigten og de mange vandreruter.

Sirmione

På en smal halvø, der stikker ud i Gardasøen, ligger Sirmione - med velbevarede romerske ruiner og en rig historie. Den termiske badeby er bl.a. berømt for sine helbredende kilder, Grotte di Catullo, og det maleriske Rocca Scaligera, et slot fra 1200-tallet. Sirmiones historiske centrum er en labyrint af snævre gader fyldt med butikker, caféer og isbutikker, der bugner af lokalproduceret gelato.

Riva del Garda

På den nordvestlige spids af søen ligger Riva del Garda, omgivet af høje bjerge, hvilket gør byen populær blandt alle, der elsker aktiv ferie. Byen har en rig historisk arv, som understreges af dens befæstede bastioner, middelalderlige tårne og det historiske centrum med hyggelige torve. Museo Alta Garda, der ligger i det gamle venetianske købmandspalads, fremviser lokal kunst og historie.

Desenzano del Garda

Desenzano kombinerer det bedste af Gardasøens naturskønhed med den bekvemmelighd, der er ved en større by. Her finder du en travl havn, en livlig markedsplads og arkæologiske seværdigheder, bl.a. en romersk villa. Desenzano er også kendt for sit natteliv og er et godt udgangspunkt for at udforske de sydlige områder af den smukke Gardasø.

Lazise

Lazise med sin velbevarede middelalderlige bymur og gamle havn er vært for et ugentligt marked langs søpromenaden og er bl.a. populær for sin nærhed til de store forlystelsesparker Gardaland og CanevaWorld.

Bardolino

Bardolino er berømt for sin vinproduktion og livlige stemning langs søpromenaden med en række butikker, caféer og vinbarer, hvor besøgende kan smage på de lokale sorter. Byen er også vært for en årlig vinfestival, der fejrer druehøsten.

Garda

Byen Garda er charmerende og mindre turistpræget end nogle af de andre byer ved søen. Her ligger en rolig promenade, flotte strande og en hyggelig atmosfære - en perfekt by for alle, der gerne vil slappe helt af på ferien.

Verona og Venedig

Gardasøen er det perfekte udgangspunkt for flere spændende udflugter med mange fantastiske oplevelser til følge, bl.a. til de smukke og hyggelige byer Verona og Venedig. Tag en dagstur til Verona, og oplev Romeo og Julies by - med Julies balkon og den smukke Arena di Verona. Eller besøg romantiske Venedig, der også er kendt som en af Italiens smukkeste byer. I Adriaterhavets dronning, som byen også kaldes, kan du gå en tur over Sukkenes Bro og lade dig indfange af den vidunderlige stemning, der er i den charmerende by.

Her skal du bo ved Gardasøen

Når du vælger, hvor du skal bo ved Gardasøen, bør du overveje en række faktorer, herunder nærhed til seværdigheder, offentlig transport og personlige præferencer i forhold til aktiviteter. Byer som Desenzano del Garda og Peschiera del Garda har gode togforbindelser, der gør det nemt at udforske regionen på egen hånd, mens populære byer som Malcesine og Riva del Garda appellerer til dig, der søger eventyr og oplevelser i naturen med masser af vandreture og vandsport. Ønsker du en mere afslappet ferie, kan mindre byer som Garda eller Lazise være ideelle. Hver by ved Gardasøen giver sit eget unikke bidrag til den samlede oplevelse, hvilket gør regionen ideel for alle typer rejsende.

På vores rejse til Gardasøen bor du i byen Garda.

Vejret ved Gardasøen

Gardasøen nyder godt af et dejligt mildt klima, der er præget af varme somre og milde vintre. Søens størrelse og det omkringliggende bjergrige terræn påvirker lokalklimaet, hvilket betyder, at vejret kan variere betydeligt på dine rejser til Gardasøen.

Forår (marts-maj)

I foråret vågner naturen rundt om Gardasøen op fra sin vinterdvale. Temperaturen stiger, og vegetationen blomstrer – et dejligt tidspunkt at besøge området, hvis du holder af udendørs aktiviteter som vandreture og cykling uden sommerens varme og store menneskemængder. Endnu har ikke alle turistfaciliteter fuldt åbent, og vejrforholdene kan stadig være lidt uforudsigelige med mulighed for regn.

Sommer (juni-august)

Sommermånederne er højsæson for rejser til Gardasøen, og det er her, vejret er varmest og mest stabilt. Turister flokkes til området for at solbade, svømme, sejle og muntre sig med andre vandsportsaktiviteter. Det er også den travleste tid på året.

Efterår (september-november)

I efteråret kan sommerens varme stadig mærkes, men menneskemængderne er mindre. Vinmarkerne høstes, hvilket medfører en række festivaler og begivenheder relateret til vin og gastronomi. Hen mod november bliver vejret mere ustabilt, og det bliver køligere.

Vinter (december-februar)

Vinteren er den roligste sæson ved Gardasøen. Nogle turistfaciliteter og attraktioner kan være lukkede, men søger du ro, og har du ikke noget imod lidt køligere vejr, er her stadig skønt. Området er sjældent hårdt ramt af vintervejr, og sneen lægger sig typisk kun på de omkringliggende bjergtoppe.

Generelt anses perioden fra maj til september for at være den bedste tid at opleve Gardasøen, hvis du vil bruge de mange udendørs aktiviteter og nyde det varme vejr. Hver årstid har dog sin egen charme og aktiviteter.

Lokal gastronomi ved Gardasøen

Gardasøen og omegn er kendt for et rigt og varieret køkken, der tager udgangspunkt i friske, lokale ingredienser og traditionelle opskrifter.

Området er bl.a. berømt for sin olivenolie, der betragtes som en af de fineste i Italien. Den er kendt for sin lette, frugtagtige smag og kan bruges til alt - fra salater til grillet fisk fra Gardasøen.

Gardasøen er nemlig fuld af ferskvandsfisk, herunder karper, gedder og den lokale specialitet, coregone (sø-ørred), som ofte serveres grillet eller røget. Nyd den f.eks. med citron fra Limone sul Garda, der er kendt for sine citronhaver. Slut måltidet af med limoncello – også fremstillet af de lokale citroner fyldt med smag.

Ingen rejse til Italien uden også at smage lidt på den gode vin, landet er så kendt for. Vinområderne Bardolino og Valpolicella strækker sig langs søens østkyst og er garanter for gode rødvine. Det sydlige Lugana producerer hvide vine, der er lette, sprøde og blomsteragtige.

Trøfler og svampe fra de omkringliggende skove indgår ofte i lokale pastaretter. En anden velsmagende pastaret er ’bigoli’, en tyk, spaghetti-lignende pasta, der ofte serveres med sardiner eller en ragout af vildsvin.

De nævnte delikatesser m.fl. kan nydes på en restaurant eller købes i lokale butikker og markeder, så du kan tage en bid af Gardasøen med hjem.

Populære aktiviteter for turister

Der er masser at lave på en rejse til Gardasøen. Du kan f.eks leje en båd eller tage på en organiseret bådtur på søen. Eller du kan dyrke et væld af vandsport, bl.a. windsurfing, sejlads, kitesurfing og SUP. Området er desuden en drøm for vandrere og cyklister med stier og terræn for alle niveauer – og garanti for en fantastisk udsigt.

Tag til Gardasøen med familien

Gardasøen er et fantastisk sted for familier med mange børnevenlige aktiviteter og gode faciliteter. Ud over de smukke omgivelser og selve Gardasøen finder du både Gardaland, en af Italiens største forlystelsesparker, og aquaparken CanevaWorld tæt på. Sealife Aquarium og Parco Natura Viva ligger også tæt på og giver god mulighed for at lære om marin- og dyreliv.

Derudover kommer de skønne strande og gode bademuligheder. Besøg bl.a. Baia delle Sirene ved Garda og Jamaica Beach ved Sirmione, der begge er kendt for deres skønhed og klare vand. Foretrækker du liggestole og restauranter ved stranden, er Lido di Lonat og Lido di Manerba gode valg. Og besøger du Bardolino, må du ikke gå glip af Spiaggia d’Oro – ’den gyldne strand’.

Hvilken side af Gardasøen er bedst?

Gardasøen med sin varierede geografi og mikroklimaer tilbyder forskellige oplevelser afhængigt af, hvilken side af Gardasøen du besøger.

Nord vs. syd

Nordsiden af Gardasøen er præget af et dramatisk landskab, hvor de imponerende bjerge stiger stejlt op fra vandet. Her er byer som Riva del Garda og Torbole nogle af de bedste steder for vandsportsentusiaster, takket være de gode vindforhold. Den nordlige del er også ideel for vandrere og mountainbikere, der ønsker at udforske Monte Baldos stier.

Den sydlige del af Gardasøen er mere flad med et mildere klima, som er perfekt til at dyrke oliven og vindruer. Byer som Desenzano del Garda og Sirmine har et afslappet tempo med smukke strande, termiske bade og et større fokus på kultur, historie og markeder.

Øst vs. vest

Den østlige kyst med byer som Malcesine, Bardolino og Garda by har et varieret landskab med olivenlunde og vinmarker. Denne side er kendt for produktionen af Bardolino-vin og tilbyder mange vinsmagninger og gastronomiske oplevelser. Derudover kommer et stort udvalg af rekreative aktiviteter og en afslappende atmosfære.

Vestsiden af Gardasøen er mere uvejsom og vild, med stejle klippeformationer og tætte skove. Byer som Limone sul Garda og Tremosine har en enestående udsigt, der bringer naturen tæt på. Kulturelt er vestkysten også interessant med små kunstneriske byer, hvor lokale traditioner og håndværk er bevaret.

Uanset hvilken del af Gardasøen, du vælger, byder hver enkel region på sin egen unikke blanding af natur, kultur og aktiviteter og udflugter, der kan tilfredsstille forskellige præferencer. Hold dig til én side, eller tag dig tid til at opleve kontrasterne og mangfoldigheden ved de forskellige kyster. Gardasøen som helhed repræsenterer en mosaik af italiensk charme og natur.

Læs om vores rejse til Gardasøen eller se alle vores rejser til Italien.

Mandag - fredag: kl. 10:00 - 15:00
Lør-Søn/helligdage: Lukket