Skip to main content

Mød rejseleder og arkæolog Karina Mitens

Mød arkæolog og rejseleder Karina Mitens

Vi har taget en snak med vores dygtige rejseleder, Karina Mitens, som på fineste vis har formået at kombinere sin akademiske baggrund som arkæolog og teaterhistoriker med et livslangt virke i rejsebranchen. Karinas skræddersyede rejse igennem Amalfikystens og Napoliområdets antikhistoriske perler har begejstret Kulturrejser Europas gæster i en årrække nu, og der er ifølge Karina stor fremtid i at lave kulturrejser, hvor man behandler kulturelle temaer på højt niveau.

Når snakken falder på Karinas Mitens seneste rejse, Vesuvs arkæologiske skygge, er det helt tydeligt, at den garvede rejseleder har et helt særligt forhold til dette område. Alt imens hun med lysende øjne opridser den historiske linje helt fra grækernes og romernes tid frem til mere moderne tid, danser hænderne med i lystig gestik, og det er helt umuligt ikke at blive grebet af hendes fortælling.

Karina Mitens vidste allerede fra 7-års alderen, at hun skulle være arkæolog. Efter et besøg på udgravningen ved Absalons grav i Sorø Klosterkirke sammen med sin far og mor, opstod en brændende fascination af arkæologernes arbejde, der gradvist afslørede ny viden om svundne tider. På en ferie til Rom som 13-årig blev Karina så bidt af den antikke verden, at målet var klart. Selvom forældrene i begyndelsen ikke helt kunne forholde sig til Karinas karrieredrøm, blev hun gammelsproglig student, og endelig kunne hun påbegynde sin universitetsuddannelse i klassisk arkæologi på Københavns Universitet. Her havde hun særligt fokus på Middelhavskulturerne, Grækenland og specielt Italien, hvilket resulterede i adskillige studie- og udgravningsophold i Napoliområdet, hvor hun bl.a. deltog i udgravningen af Herculanum, som hun i dag viser frem som rejseleder på rejsen Vesuvs arkæologiske skygge.

Her kan du se alle Kulturrejser Europas rejser

Den dragende Napolibugt og Amalfikyst

Hvis du som Karina er fascineret af de antikke civilisationers levevis, kunst og kultur, er Napoliområdet et sandt paradis. Her vækkes myterne om fjerne guder til live, og du står ansigt til ansigt med bygnings- og kunstværker, som har udgjort vigtige omdrejningspunkter for højt udviklede samfund, der eksisterede for tusindvis af år siden. Heriblandt byen Pompeji, der giver et unikt øjebliksbillede af et samfund, der med ét blev fastfrosset af Vesuvs mægtige udbrud. Og naturen bidrager til en mytisk sfære med de omgivende vulkaner, klippeformationer og hemmelighedsfulde grotter.

Som Karina beskriver, bliver du som besøgende i Napoliområdet taget med på en historisk rejse igennem mange forskellige tidsepoker, som har hvert sit eget særpræg. Du kan bogstaveligt talt dykke ned i områdets historiske lag; som i Napoli, hvor den oprindelige by ”Neapolis”, der i sin tid blev grundlagt af grækerne, nu ligger under gadeplan. Napoli blev sidenhen præget af romersk byggestil, der til stadighed afspejles i det moderne bybillede. Det er mødet mellem den græsk-romerske kulturarv og senere tiders kunst og arkitektur, som er så kendetegnende og fascinerende ved området.

Her kan du læse mere om Amalfikysten og vores rejser

En moderne kulturturisme

At Karina Mitens bogstavelig talt har haft fingrene nede i områdets historie og samtidig gjort det til genstand for akademisk forskning, har givet hende en helt særlig ballast i rollen som guide og rejseleder. Karina har altid holdt af at formidle sin viden, og hun indså tidligt, at der i rejsebranchen var gode muligheder for at forene det praktiske, arkæologiske arbejde med formidlingen af akademisk viden.

Livet som rejseleder blev for alvor skudt i gang, da hun efter sin kandidatuddannelse tog en doktorgrad i teaterhistorie og klassisk arkæologi ved universitetet i London. Snart havde hun i samarbejde med et engelsk rejsebureau udviklet sin egen form for kulturturisme, hvor hun på skræddersyede ture organiserede besøg for gæsterne på de udgravninger, hun selv arbejdede på i Napoliområdet såvel som i baglandet. Her involverede hun bl.a. gæsterne ved at tage dem med på markvandringer og lade dem opsamle genstande til belysning af frekventation af det pågældende område. Det gav uden tvivl de besøgende en oplevelse af at være en del af det arkæologiske arbejde frem for blot at være turister på en klassisk rundvisning.

Karina forenede undervisning, formidling og turisme på højt niveau med stor respekt for lokalområdet og dets stolte traditioner og lagde hermed stien for en moderne kvalitetsturisme, som hun siden har praktiseret i mange forskellige sammenhænge.

Læs her om 6 ting du bare må opleve på Amalfikysten.

Samspillet med de kulturinteresserede gæster

Som rejseleder på en kulturrejse har man også ofte med meget nysgerrige, videbegærlige og ofte også meget belæste gæster at gøre, påpeger Karina. Dette stiller høje krav til formidlingen og kvaliteten af det indhold, man leverer – men det inspirerer også og giver en stor faglig og menneskelig motivation for konstant at holde sig opdateret indenfor sit felt.

Karina oplever altid på sine ture, at gæster bidrager med viden fra deres interesse- eller fagområde, og det giver en fantastisk dynamik, når gæsterne inddrages og er medvirkende til at skabe indhold på rejsen. Et eksempel herpå kunne være ingeniøren, der kan supplere med teknisk viden om, hvordan vandforsyningen fungerede i Pompeji, eller musiklæreren, der ved noget om de instrumenter, man spillede på i Romertiden.

Karina holder meget af at blive udfordret på sin viden og ser det som en vigtig drivkraft i hele sit virke som rejseleder, at der er samspil og videndeling med gæsterne - så det ikke går hen og bliver en klassisk forelæsningssituation, hvor gæsterne passivt står og lytter i timevis.

Her kan du se alle Kulturrejser Europas rejser.

Det sociale perspektiv

Det faglige er selvfølgelig i højsæde på en kulturrejse. Men efter mange års erfaring som rejseleder, påpeger Karina, er det er mindst lige så afgørende, at det sociale fungerer. Når man skal tilbringe en uge eller mere sammen som gruppe, hvor man ofte spiser sammen, kører mange timer sammen og i det hele taget tilbringer meget tid sammen, er det enormt vigtigt, at alle befinder sig godt socialt. Forudsætningen for virkelig at få de mange oplevelser og indtryk under huden, er, at man samtidig føler sig godt tilpas i gruppen.

Derfor er Karina Mitens meget opmærksom på at skabe den optimale ramme for, at folk føler sig trygge og som en del af fællesskabet. Dette er mange af gæsterne tydeligvis også opmærksomme på, og Karina mindes med et smil på læben en rejse sidste år, hvor en enlig, mandlig gæst - helt på eget initiativ - arrangerede en afskedsmiddag, hvor de øvrige gæster bidrog med festlige indslag og havde fundet sange til anledningen. Efterfølgende udvekslede alle gæsterne emails, så man fortsat kunne holde kontakt, dele kulturelle oplevelser og give inspiration til nye af slagsen. Dette, synes Karina, er et helt unikt og dejligt biprodukt af at rejse sammen i gruppe.

Kulturrejsen som en totaloplevelse

Selvom Karina naturligvis har arkæologien som det faglige udgangspunkt på sine rejser, ønsker hun fremfor alt at give sine gæster en totaloplevelse. Når man på en udflugt formår at aktivere alle sanser og indrage perspektiver fra gæsternes egen hverdag, bliver oplevelserne og mødet med den nye kultur mere mindeværdig.

Det, mener Karina, man kan gøre ved at knytte steder sammen med livskvalitet, nydelse og socialt samvær og skabe referencer til noget, man kender i forvejen. På en udflugt til et vulkansk område nord for Napoli organiserer Karina eksempelvis en picnic med panini og lokal vin, som gruppen kan nyde i det bølgende landskab. Undervejs fortæller Karina lidt om vinen, som kommer fra Baccoli ikke langt derfra, hvor man bl.a. har fundet nogle store romerske cisterner, der spiller en vigtig rolle i plottet i den verdensberømte roman "Pompeii" af forfatteren Robert Harris fra 2003, der omhandler de sidste dage inden Vesuvs udbrud i år 79 e.Kr.

Det, at vinen, som gæsterne har i glasset, også er fra denne by, skaber ifølge Karina en totaloplevelse og et historisk rum omkring det måltid, der indtages - og desuden inddrages en reference til noget moderne populærkultur i form af en nyere international bestseller, som mange har læst eller hørt om.

Karina Mitens ser jagten på totaloplevelsen som det helt centrale element i en kulturrejse. Det er mere end blot en rundvisning, hvor man på afstand betragter et andet lands kultur; det er en rejse, hvor man smager på det lokale køkken, undersøger de kulturelle skikke og særpræg, diskuterer historien, arkæologien og kunsten, og hvor man frem for alt beriger andre med sin egen interesse for kultur. Dét er en rejseform, som Karina aldrig bliver træt af at formidle.

Her kan du læse mere om alle Kulturrejser Europas rejseledere.

Mandag - fredag: kl. 10:00 - 15:00
Lør-Søn/helligdage: Lukket